Snelle WordPress Webhosting

De snelheid van je website wordt niet alleen door webhosting bepaald, maar het speelt hierin wel een belangrijke rol. In dit artikel gaan we kort in op WordPress, en de problemen die kunnen ontstaan met de snelheid van WordPress. De snelheid van je website kun je meten met PageSpeed van Google. Je krijgt dan een puntenscore voor je website. Je ziet dan hoe je website er voor staat en of er actie genomen moet worden. In samenwerking met je webhoster en je webdeveloper kun je dat dan gaan oppakken.

De kracht en zwakte van WordPress
De kracht van WordPress is meteen ook zijn zwakte. Elke webdeveloper kan een uitbreiding WordPress maken(dit heet een plugin). Hierdoor kan jouw website steeds meer. Dit maakt WordPress flexibel, maar zorgt er ook voor dat je website steeds meer plugins krijgt. Als je de website in de browser oproept, dan worden de plugins één voor één geactiveerd. Dit kost tijd. Op de webserver zijn het processen die één voor één worden uitgevoerd. Je kunt je voorstellen dat de website hierdoor vertraagt.

Hoe hou ik mijn WordPress snel?
Je kunt er zelf veel aan doen om je WordPress website snel te houden. Om te beginnen is daar WordPress zelf. Gebruikt jouw website wel de laatste versie van WordPress? Er wordt in WordPress steeds meer rekening gehouden met de snelheid. Als je de laatste versie gebruikt, dan lift je mee op de verbeteringen die worden doorgevoerd. 

Bij het beheer van je website zijn er ook zeer praktische punten waar je op kunt letten:
– gebruik kleine afbeeldingen (breedte bijvoorbeeld: 1000px);
– plaats een video altijd op je kanaal bij YouTube. Daar wordt de video dan bewaard en afgespeeld;
– gebruik niet meer plugins dan nodig;
– vermijd de zogenaamde Composers en Page Builders.

Kan ik het aantal plugins verminderen?
Hoe minder plugins hoe beter. Als je hierop let, dan scheelt dat altijd een paar plugins. Soms zijn plugins niet meer nodig omdat de functionaliteit al is opgenomen in WordPress. Soms zijn plugins te combineren, of kan je webdeveloper een plugin vervangen door een stukje code. Er is echter ook een lijst van plugins die groot en zwaar zijn, maar waar je niet zonder kunt. Ik noem een aantal veelgebruikte:
1. Webshop – Woocommerce
2. Abonnementen – Woocommerce + Subscription
3. Slide shows – Revolutionary slider
4. Fotoalbums – Nextgen galerij
5. Meertaligheid – WMPL
6. WordFence – Beveiliging tegen hacken

Deze plugins kunnen niet zonder webhosting die speciaal is ingericht voor WordPress. 

Vermijd Composers en Page Builders
Een composer is een extra “plugin” waarmee je makkelijk zelf een pagina kunt samenstellen en vormgeven. Ze worden steeds vaker aan websites toegevoegd. Je hebt dan meer mogelijkheden voor maatwerk. Voorbeelden van composers zijn: WPBakery, Elementor of Beaver Builder. Je herkent een website met een composer makkelijk aan een draaiend wieltje op je beeldscherm. Dan is de website nog aan het laden. Ja, je kunt hiermee een unieke webpagina maken, maar dit gaat wel ten koste van de snelheid en de efficiëntie van werken. Waarom zou je elke webpagina opnieuw samenstellen terwijl het grootste deel van de pagina steeds hetzelfde is? Vermijd composers daar waar mogelijk, want ze maken je website langzamer.

Hoe verder met je langzame WordPress website?
Voordat jij je WordPress website ging gebruiken heeft de webdeveloper al de keus van het vormgevingsthema bepaald. Mogelijk koos hij voor een thema met een composer/builders, zodat je zelf je website kon inrichten. Hij bepaalde ook welke plugins (uitbreiding van functionaliteit van WordPress) hij nodig had voor de website. Inmiddels is je website online, maar je constateert nu ook dat de website langzaam is. Je hebt dus snellere webhosting nodig.

Snelle WordPress webhosting bij Esmero
Over cachingEerst even kort over caching. Het woord caching is afgeleid van het woord cache, dat voorraad of opslagplaats betekent. In dit geval is het een voorraadplaats van bestanden. Bij caching worden bestanden in het geheugen van een computer of webserver klaargezet, zodat de webpagina sneller laadt.Extra software op webserverDoor extra software op de webserver te plaatsen verbetert het cachen op de webserver. De webserver wordt hierdoor sneller. Hiernaast wordt in jouw WordPress website een extra plugin geplaatst, die samenwerkt met de software op de webserver. Deze plugin heeft allerlei technieken in huis om je website sneller te maken: compressie van CSS, compressie van HTML, verkleinen Javascript, verkleinen afbeeldingen en het gefaseerd laden van afbeeldingen. Aan twee kanten wordt dus zo gewerkt aan het verbeteren van de snelheid. Afhankelijk van het soort website gaat de score van PageSpeed tussen de 20-40 punten omhoog.

Meer informatie
Bij Esmero hebben we een aantal webservers speciaal ingericht voor WordPress websites. Neem gerust contact met ons op, zodat we je WordPress website sneller kunnen maken.